NATO ut ur Sverige!
Just another WordPress.com weblog

Från RKU

Uttalande från RKU:

Avbryt Nato-samarbetet!

Publicerat den 31 mars 2009

I sommar kommer Nato att öva tillsammans med svenska försvarsmakten med bas på flygflottiljen F21 i Luleå. Övningen, som benämns »Loyal Arrow», kommer att bli en av de största flygövningarna som någonsin genomförts i Sverige. Det är en del av Nato Responce Force, alliansens snabbinsatsstyrka.

Tio nationer, ett tusental personer och ett sextiotal flygplan väntas delta. Ledningen kommer bestå av Nato-befäl, sannolikt från militäralliansens ledningsstab i Nordnorska Bodö. Ett brittiskt hangarfartyg (atombestyckat?) kommer också trängas in i Bottenviken.

Övningen är godkänd från borgarregeringens sida. Deras syfte är att legitimera svenskt deltagande i Nato-aktioner och att på sikt smyga in oss i Nato. Det är något som RKU aldrig kan acceptera. Borgarklassen arbetar för att knyta Sverige hårdare till USA-imperialismen. I detta ingår Sveriges deltagande i ockupationen av Afghanistan, under direkt Nato-befäl.

I regeringens utrikesdeklaration för 2009, presenterad den 18 februari i år inför riksdagen av utrikesminister Carl Bildt, nämns inte alliansfrihet eller neutralitet en enda gång. Istället kretsar det mesta kring Nato och Sveriges kommande ordförandeskap i EU. Det är ett resultat efter åratal av undergrävande av neutraliteten och en alltmer aggressiv utrikespolitik. Regeringen klargjorde också i utrikesdeklarationen att den under våren kommer att redogöra för Sveriges ökande samarbete med Nato. Det kan komma bli intressant läsning.

***

Det är en militärallians som i april firar sitt 60-årsjubileum. I franska Strasbourg och tyska Baden-Baden hålls samtidigt toppmöten för att sprida propagandan om Nato:s förträfflighet.

Efter andra världskriget bildades militäralliansen Nato som en samlande kraft för USA-imperialismens intressesfär i Västeuropa. Nato utgjorde då en motmakt till Sovjetunionen och Warzawapakten. Efter de senares sammanfall 1991 har Nato fortsatt att utgöra ett verktyg för USA-imperialismens strävan. Idag står Nato-länderna tillsammans för mer än 70 procent av världens militära utgifter.

Faktum är att första gången som Nato var i aktiv strid var i det forna Jugoslavien i början av 90-talet. Då sköt Nato-styrkor ner bosnienserbiska flygplan. Några år senare ansvarade Nato för det folkrättsvidriga anfallskriget mot Jugoslavien 1999. Då i form av en massiv bomboffensiv som skapade omfattande förödelse, i framförallt Serbien. Genom angreppet fick USA-imperialismen, och dess medhjälpare, den suveräna Jugoslaviska staten på knä och upprättade en enklav i form av Kosovo.

Nato-toppmötena är inte bara yta. Det finns viktiga frågor att diskutera. USA försöker involvera övriga medlemmar allt djupare i den förvärrade säkerhetssituationen i Afghanistan. Den nya amerikanska regeringen är inte glad i att få ta så stor del av de enorma utgifterna för ockupationen, till stora delar på egen hand. Nyligen sade USA:s vice-president Joe Biden att »den förvärrade säkerhetssituationen» hotar varje Nato-land och att »de tillsammans måste konfrontera al-Qaida» (Guardian 2009-03-10). Så fortsätter Obama-regimen att trappa upp truppnärvaron i Afghanistan. Helt i linje med George W Bush tidigare beslut. Biden har också varit i Europa för att förhandla med USA-vänliga Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg. Till saken hör att Tjeckien för närvarande är ordförande i Europeiska unionen.

***

RKU hävdar ett återupprättande av alliansfriheten. För att det förhindrar imperialismens vänner att skicka ut trupper i syfte att förtrycka andra nationer och folk. För att alliansfrihet möjliggör en oberoende svensk utrikes- och försvarspolitik, byggd på solidaritet och till stöd för folkrätten.

RKU kräver att flygövningen i Luleå inställs – avbryt samarbetet med Nato!
Dra tillbaka trupperna från Afghanistan!

RKU:s centralstyrelse

2 svar to “Från RKU”

  1. Någon behöver läsa på. England har inte haft flygburna kärnvapen på 10 år!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: