NATO ut ur Sverige!
Just another WordPress.com weblog

NATO UT UR NORRBOTTEN!

Den 8-16 juni samlar NATO till en omfattande militärövning i Sverige. Under namnet Loyal Arrow omvandlas Norrbotten till en arena för världens mäktigaste militärpakt. Detta är en historisk händelse som visar att Sverige inte är alliansfritt med sitt medlemskap i Partnerskap för fred och EU. Ung Vänster kräver ett stopp för denna övning. Aldrig tidigare har en NATO-ledd övning genomförts i ett land som inte varit medlem. Aldrig tidigare har det funnits sådan uppenbar risk för kärnvapen på svensk mark och aldrig tidigare har det varit så tydligt att regeringen Reinfeldt strävar efter ett svenskt NATO-medlemskap.

Ett medlemskap i USA-ledda NATO skulle leda till att Sveriges alliansfrihet och möjlighet till självständig utrikespolitik krossas. Det kan inte vi i Ung Vänster acceptera. Sverige riskerar att ytterligare dras in i imperialistiska anfallskrig där rika länder i väst med vapen tar makten hur och var de vill. NATO är ingen fredsstyrka, utan en aggressiv militärallians. Redan nu är vi en del av anfallskriget mot Afghanistan där svenska soldater leds av NATO-styrkor. Utan någon som helst demokratisk process fattar den svenska regeringen avgörande beslut helt över huvudena på folk. Det hela handlar om en smyganslutning till NATO.

Inom kort kommer utländska flyg och hangarfartyg, med stor sannolikhet bestyckade med kärnvapenmissiler, inleda övningen. Regeringen behandlar Norrbotten som Sveriges bakgård. Ett stort folkligt motstånd växer sig dock starkare. Omfattande protester planeras där vi ser det som självklart att delta. Ung Vänster värnar fred och alliansfrihet. Vi kräver att samarbetet med NATO avbryts och att militärövningen i Norrbotten stoppas.

Uttalande antaget av Ung Vänsters riksting 090524

För mer information, kontakta
Elisabeth Biström, informationsansvarig för Ung Vänster
elisabeth.bistrom@ungvanster.se, 070-203 82 04

Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster
ida@ungvanster.se, 0738-24 12 13

Ett svar to “NATO UT UR NORRBOTTEN!”

  1. Tala om för mig hur ni kan slå fast att de ”med stor sannolikhet är bestyckade med kärnvapenmissiler”. Som jag försökte förklara vid ett tidigare inlägg (min kommentar ströks uppenbarligen) så är det i mina ögon mycket osannolikt att man skulle ha kärnvapen ombord på det brittiska hangarfartyget, eftersom man inte har någon vapenplattform som skulle kunna bära dessa ombord. Britternas enda kärnvapenplattform idag är deras strategiska ubåtar, då varför dom skulle ha med sig sina kärnvapen på ett hangarfartyg övergår i allafall min fattningsförmåga.

    Att flygplan som deltar i övningen skulle ha kärnvapen ombord är bara löjeväckande. Inte en chans, jag lovar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: