NATO ut ur Sverige!
Just another WordPress.com weblog

Publicerat på NSD,debattsidan 9 april:

Nato-övningen Loyal Arrow, som genomförs med Luleå som bas den 8-16 juni, innebär att Sverige i praktiken blir en del av NATO:s territorium. Detta, tillsammans med en framtida militär upptrappning på Nordkalotten, innebär en försämrad säkerhet för Norrbotten. Övningen borde aldrig ha tillåtits.

Sedan år 2007 finns varken neutralitet eller alliansfrihet kvar i den svenska regeringsförklaringen. Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt ingenmansland. Ett ingenmansland som håller på att fyllas upp av Nato.

Nato-övningen är ett led i en ökad militär närvaro i norr. En anledning är det ökade intresset för Norra Ishavet och Barents hav. När isarna smälter blir Nordostpassagen en viktig handelsled mellan Europa och Sydostasien. Issmältningen innebär också att nya stora råvarutillgångar, gas och olja, att bli möjliga att utvinna. Var gränserna går och vem som har rätt att utvinna dessa mycket stora fyndigheter är inte klart i dagsläget.

Den ökade militära närvaron är ett sätt för stormakterna att spänna musklerna framför varandra inför den huggsexa som väntar. I mars hölls en stor Natoövning utanför Nordnorge, ”Cold Response”. Scenariot i den övningen var ett krig om energitillgångar i norra Ishavet.  I scenariot utgjordes fienden bland annat av delar av lokalbefolkningen, ”lokala separatist- och extremistorganisationer”.

Det ryska svaret på sådana övningar blir en ökad egen militär aktivitet i norr. En ökad militär uppladdning, där Sverige tar aktiv del i ena sidans uppladdning, innebär också ökade hot mot oss i Luleå och Norrbotten.

Nato-övningen reser också den ständigt aktuella frågan om kärnvapen. Kärnvapen är en väsentlig del i NATO:s strategi. Kärnvapen innebär risker även i fredstid, olyckor och tillbud har inträffat. Vi kan inte garantera att hangarfartyget utanför Luleå i sommar är kärnvapenfritt. NATOs policy är att varken bekräfta eller dementera sådana frågor. Enda sättet att få veta är en inspektion och det lär svenska regeringen inte begära.

Det är Nato Response Force (NRF), NATO:s snabbinsatsstyrka, som ska öva i Norrbotten. NRF kan med kort varsel sättas in var som helst i världen för att tillvarata NATO:s (läs USA:s) intressen. Nato säger sig syssla med krishantering och eftersträva FN-mandat. I praktiken går Nato ofta före och FN blir en släpvagn. Nato har gjort sig kända för att ”skjuta först och fråga sen”. Natostyrkan i Afghanistan har exempelvis bombat bröllopsfester vid ett par tillfällen.

Istället för att gå med i Nato bör Sverige arbeta för militärpakternas upplösning. I de oftast lågteknologiska konflikterna i tredje världen är stridsflyg sällan ett verksamt medel för att skapa varaktig fred och försoning. Sverige bör i sitt internationella engagemang lägga större vikt vid avmilitarisering, fattigdomsbekämpning, jämställdhet och hållbar utveckling. Satsa på att förebygga konflikter istället för att träna upp den amerikanska världspolisens elitstyrka.

Bertil Bartholdson

2 svar to “Publicerat på NSD,debattsidan 9 april:”

 1. Att ni inte kan garantera att HMS Illustrious inte har kärnvapen ombord är ju inte så svårt att inse…

  Hur som helst så har inte Storbritannien haft flygburna kärnvapen sedan 1998, då man lade ner WE-177 som var en frifallande bomb med kärnladdning. WE-177 var så vitt jag förstår aldrig integrerad på Harrier, som är det flygplan som opererar från Illustrious, och av operativa flygplan i Storbritanniens arsenal är det idag bara Tornado som har haft möjlighet att fälla denna bomb. Men, som sagt, dom är avvecklade.

  Den enda kärnvapen som Storbritannien har idag är de ballistiska robotarna Trident som avfyras från ubåtar. Royal Navy har fyra ubåtar av Vanguard-klass som kan bära dessa.

  Förutom detta har USA ett antal flygburna kärnvapen av typen B-61 lagrade i Storbritannien (såg obekräftade uppgifter om att dessa nu flyttats till ett annat europeiskt land, men jag är osäker. Dessa är (var?) placerade på Lakenheath Air Base, och avsedda för de amerikanska F-15E Strike Eagle som är stationerade där. Enligt uppgift ska brittiska Tornado-flygplan vara kapabla att bära B-61, men det är landbaserade flygplan som INTE kan operera från hangarfartyg.

  Så, det är följaktligen mycket osannolikt att man skulle ha några kärnvapen ombord på HMS Illustrious. Man har helt enkelt ingen möjlighet att använda dem därifrån, varför bärande av dem ter sig fullständigt onödigt.

  Hela denna debatten om kärnvapen på detta hangarfartyg kommer sig förmodligen av att man förväxlar de brittiska fartygen med amerikanska hangarfartyg, och tror att det är samma sak. De brittiska hangarfartygen är inte atomdrivna, till skillnad från de amerikanska, utan drivs av vanliga gasturbiner. Deplacementet, liksom mängden flygplan som kan bäras, är mindre än en fjärdedel av de amerikanska fartygen.

  Så, hade det varit ett amerikanskt eller fransk hangarfartyg, eller en amerikansk, brittisk eller fransk strategisk ubåt, så hade oron kunnat vara befogad. Men vad gäller Loyal Arrow tror jag inte att man behöver oroa sig för att någon ska släpa hit några kärnvapen.

  För mer info om kärnvapen i allmänhet och i Storbritannien i synnerhet bifogar jag ett par länkar nedan. Wikipedia är i detta fall relativt pålitliga (enligt mig), och FAS har såvitt jag förstår ett gott rykte vad gäller fakta om kärnvapen.
  http://www.fas.org/programs/ssp/nukes/nuclearweapons/nukestatus.html
  http://www.fas.org/nuke/guide/uk/index.html
  http://www.fas.org/blog/ssp/2008/06/us-nuclear-weapons-withdrawn-from-the-united-kingdom.php
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_weapons_and_the_United_Kingdom
  http://www.royalnavy.mod.uk/operations-and-support/surface-fleet/aircraft-carriers/hms-illustrious/

 2. Jag tipsade fler om denna sida – tack!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: